Undervisning / Interkulturel kommunikation

Det var ikke det jeg mente

Næsten ikke en dag uden nye eksempler i medierne på kuldsejlet dialog mellem mennesker.

Især går bølgerne højt, når det handler om mennesker med holdninger, som er radikalt anderledes end flertallets. Det kan være autonome, højreorienterede grønjakker eller som oftest mennesker med muslimsk eller anden etnisk baggrund end dansk. 

Der er de dage, hvor det er mindre historier, men andre dage er det hovedoverskrifterne. Det er når Jesper Langballe forsvarer ytringsfriheden ved, at tilsværte en hel befolkningsgruppe med grove beskyldninger. Eller da den ekstremistiske islamiske organisation Hitz but tahrir forsøgte at påtvinge børnehave islamiske regler: Piger og drenge må ikke lege sammen, de må ikke lære om demokrati og nissehuen, som er et kristent symbol, skulle klippes i stykker.

Dem og os

Dem og os-retorikken falder let for mange. Vi ser hinanden som grupper og generalisere vores udtalelser – overdrivelse fremmer forståelse, hævder nogen. Men i praksis betyder det nærmere, at man graver skyttegrave mellem forskellige grupper i samfundet og det så vidt berømmede sammenhængskraft undergraves.

Store grupper identificerer sig med Kurt Vestergaard, fordi han bliver forfulgt af islamister, efter hans karikaturtegninger af profeten Mohammed. Og på samme måde identificerer grupper af muslimer sig imod ham og Jyllands Posten alene fordi de har trykt disse tegninger.

Udgangspunktet for al samtale

Al dialog og samtale er en udveksling af synspunkter. Fundamentet for vores synspunkter og måden vi udtrykker dem på, er vores grundlæggende værdier. Til tider hører vi om ”de danske værdier”, som nogle faktuelle værdier, vi alle har til fælles. Det er dog min påstand, at langt de fleste slet ikke er bevidste om deres personlige værdier – og hvor meget de betyder for, hvordan vi ser på verden og andre mennesker.

Det er gavnligt, at blive bevidst om ens egne værdier og holdninger. Det sker for mange, som rejse på udlandsophold – f.eks. føler de sig danske og bliver nostalgiske når de møder en pakke Lurpak smør i køledisken. Eller de kan lige pludselig genkende de kristne værdier, som de er opdraget med – selvom de kommer fra en ateistisk familie – men i mødet med en anden religion, kan de se kristendommen skinne igennem.

Bevidstgørelsen kan også ske gennem et foredrag/kursus af Iben Baadsgaard Al-Khalil. Dialogforedraget ”Det var ikke det jeg mente” – indeholder provokerende oplæg, som giver deltagerne mulighed for at debattere og i grupper gå igennem en bevidstgørelsesproces, hvor de opdager hvilke værdier de kan give køb på og hvilke som er indiskutable for dem.

Iben Baadsgaard Al-Khalil har en overordentlig bred praksis at tale ud fra (læs mere om min baggrund) og derfor er foredrag og undervisning ikke et teoretisk gennemgang, men spækket med egne oplevelser og eksempler. Deltagerne kommer selv til at deltage og på den måde, får de stof til eftertanke over deres egen praksis.

Foredrag og undervisning tager altid udgangspunkt i den konkrete organisation, og kan henvende sig til både mennesker med ingen eller stor erfaring og kendskab med at møde mennesker med anden etnisk baggrund end dansk. Selv meget erfarne medarbejdere i flygtningeorganisationer, har glæde af at stoppe op engang imellem og reflektere over egne handlinger.

Interkulturel dialog - foredrag af Iben Baadsgaard Al-Khalil

Yderligere informationer:

  • Læs mere i mine foldere
  • Læs artiklen om de palæstinensiske børn, der har svært ved at slå rødder - i Socialpædagogen
  • Tilmeld dig nyhedsbrev
  • Kontakt mig for en uforpligtende samtale om din organisations behov
  • Se mine priser

Forståelser og misforståelser

Dialog-foredrag den 13. marts kl. 19 i Kulturhuset Herredsvang - om at skabe kendskab og venskaber på tværs af forskellighed.

Sagt om mine dialogforedrag om "kulturelle misforståelser" i Kulturhus Herredsvang:

"Iben Baadsgaard Al-Khalil er i høj grad i stand til at kombinere sin omfattende viden og erfaring med den interesse, der er til stede blandt de fremmødte på en given dag. Iben har et stort repertoire af eksempler, som hun gerne trækker ind for at få deltagerne til at genkende noget fra egen hverdag. 


Iben har altid været interesseret i at lave et arrangement, der udfordrer deltagernes sædvanlige tanker og forestillinger. For Iben insisterer på, at vi alle har en andel og en mulighed i den konstruktive dialog."

Anne Dalsgaard,
boligsocial medarbejder i Kulturhus Herredsvang, 8210 Aarhus V

Khalil Kommunikation v. Iben Baadsgaard Al-Khalil | CVR: 31702534 | Sadelmagertoften 86, 8270 Højbjerg  | Tlf.: 21847464