Intolerante danskere

09-10-2011 17:07

Børn er så herligt farveblinde. De er komplet ligeglade med deres venners herkomst eller religion, de leger. Nå ja, så bliver de uvenner dagen efter, men i overmorgen er de pludselig bedste venner igen. Oven i købet spørger de, hvis der er noget, de vil vide, eller bare noget de undrer sig over.

Vi voksne kunne lære noget af denne væltedukkeevne – måske ikke på samme måde, men noget der ligner. Jeg har det med dværge, perkere og negere, ligesom jeg har det med nordmænd. Nogen kan jeg lide og nogen bryder jeg mig ikke meget om. Det gælder så også danskere for øv-rigt.

I det hele taget kender jeg den umiddelbare antipati, man kan have, overfor mennesker, som ser ud, lyder og lugter anderledes, end vi er vant til. Da jeg arbejdede med flygtning som fysioterapeut, kunne jeg indimellem mærke spontan modvilje mod den patient, der kom ind ad døren. Når vi havde snakket lidt sammen, og han eller hun havde fortalt mig om sine smerter, og det han ønskede behandling for, så raslede det af ham – og jeg så ham, som et menneske, jeg skulle behandle. Efter jeg havde mødt ham et par gange, kunne jeg endda også huske hans under-lige navn.

Mange andre steder i verden er forskellighed ikke noget, man tænker over, men noget man bare er. I Libanon ligger Moskeer og kirker ofte side om side, og i Beirut går kvinder med ultra lårkorte nederdele ved siden af burkaklædte kvinder på gaden, uden at nogen af dem skænker hinanden en tanke. I Danmark nedsætter vi et udvalg for at overveje, hvad vi skal gøre ved burkaerne, næ-sten før vi ser dem i gaden.

Også i Århus ser vi nogle af disse diskussioner, som primært bygger på følelser og ukendskab til hinanden. For eksempel diskussionen om hvorvidt daginstitutioner skulle servere svinekød eller ej. Ude i institutionerne – på det praktiske niveau - hvor mennesker har en hverdag sammen og kender hinanden, var det sjældent en diskussion værd. Her var det blot et spørgsmål om at finde en praksis i hverdagen, som modsvarede børnenes spisevaner i institutionen

Hvad synes du om, at din "danskhed" bliver målt på, hvor meget grisekød du spiser?

Har du eksempler på, at du kan have mere til fælles med en, der umiddelbart er meget forskellig fra dig end med en som "burde" være ligesom dig?


Kommentarer

 • #1
 • Thais
  30-11-2014 01:26
  Howdy I am so excited I found your wtisbee, I really found you by accident, while I was searching on Yahoo for something else, Regardless I am here now and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic job.Zenonia 3 walkthrough http://eixvymkiny.com [url=http://znwerwnlxcd.com]znwerwnlxcd[/url] [link=http://eexwum.com]eexwum[/link]


 • #2
 • Echo
  29-11-2014 00:00
  I drop a leave a response weehevnr I especially enjoy a post on a site or I have something to add to the conversation. It is a result of the fire displayed in the post I looked at. And after this article Best Graphic Design Features: What Is Graphic Design: | Best Graphic Design. I was moved enough to drop a comment I actually do have 2 questions for you if it's okay. Could it be simply me or do a few of these remarks look like left by brain dead individuals? And, if you are writing at other online sites, I would like to follow you. Would you list all of your public pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?


1 

Skriv en kommentar

En dialog-blog om kommunikation og interkulturel dialog indenfor social- og sundhedssektoren, skrevet af journalist og kommunikatør Iben Baadsgaard Al-Khalil
Khalil Kommunikation v. Iben Baadsgaard Al-Khalil | CVR: 31702534 | Sadelmagertoften 86, 8270 Højbjerg  | Tlf.: 21847464