Ingen gæstebud for palæstinensiske nevøer

13-09-2011 12:00

Jeg vil gerne invitere min nevø – rettere min afdøde mands nevø – på besøg. Han er 24 år og blev færdig som civilingeniør sidste sommer på det Amerikanske Universitet i Beirut. Nu studerer han en overbygning på universitetet i Edmonton, Canada. Han er trist og føler sig alene – derfor vil jeg gerne have ham på besøg.

”Ej – ikke ønsket, næste” siger Danmark – udlændingestyrelsen har dømt statsløse palæstinensere persona non grata – uønskede gæster. Selvom han kommer fra en velhavende familie i Libanon, som betaler hans underhold og studier i Canada – og selvom han har opholdstilladelse i Canada, og besøgsvisum til England (som han i øvrigt fik efter tre dage), hvor han skal besøge en anden tante – så får han ikke besøgsvisum i Danmark.

Hvor er den danske anstændighed henne? Her har jeg igennem 15 år besøgt Hishams familie i Libanon utallige gange. Jeg har haft både min niece og nevø med, og de blev modtaget med åbne arme som gamle familiemedlemmer. Jeg er kommet anstigende med alle mulige venner – og endda med en gruppe på 16 danske socialarbejdere – og altid bliver jeg taget godt imod. Nu kan jeg ikke gøre gengæld. Mit land forbyder mig at få besøg af min nevø.

Hvorfor? Hvad har han gjort galt? Nåe – jo, han lod sig føde som palæstinensisk flygtning i en flygtningelejr i Libanon. Han er 3. generation flygtninge – og stadig statsløs. Selvom hans far har flyttet sig ud af fattigdom og nu er en velhavende frugtgrossist, så er der ikke plads til ham på tre ugers ferie i Danmark.

Hvordan skal jeg føle mig tilpas, når jeg rejser ud i verden? Hvordan kan jeg tage imod fremmede menneskers gæstfrihed – når jeg ikke ved, om jeg kan få lov til at gøre gengæld i mit eget land? Hvad skal jeg sige til min mands ynglingsnevø?


Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

En dialog-blog om kommunikation og interkulturel dialog indenfor social- og sundhedssektoren, skrevet af journalist og kommunikatør Iben Baadsgaard Al-Khalil
Khalil Kommunikation v. Iben Baadsgaard Al-Khalil | CVR: 31702534 | Sadelmagertoften 86, 8270 Højbjerg  | Tlf.: 21847464